Azért, mert az szja-kulcs 16-ról 15 százalékra csökkent. Egy 80-100 ezer forintért kiadott lakásnál ez évi 10 ezer forint pluszt jelent. Egyúttal áttekintjük, hogyan működik a legegyszerűbb lakásadózási forma.  

A lakáskiadásból származó bevétel (befolyó bérleti díj) adóköteles az idén is, ahogy tavaly is az volt.

lakáskiadás adó albérlet

Az adókulcs mértéke azonban változott, a személyi jövedelemadó (szja) kulcsa ugyanis 15 százalék 2016-ban, szemben a tavalyi 16 százalékkal. Márpedig a bérleti díj az szja-szabályok alapján adózik.  

Egyszerű képlet, de azért figyelni kell

Adót többféleképpen lehet fizetni. A legegyszerűbb verzió a 10 százalékos költségátalányos megoldás. Ebben az esetben az egy év alatt befolyó bérleti díj 10 százalékkal csökkentett összegét kell bevételnek tekinteni, a fennmaradó összegből (azaz az éves bérleti díj 90 százaléka után) kell fizetni az idén 15 százalékra csökkentett szja-t. (Ha 1 millió forint fölé ugrik a bevétel, akkor az ehót - azaz az egészségügyi hozzájárulást - is az éves bérleti díj 90 százaléka után kell megfizetni.)

lakáskiadás adó albérlet

Tehát egy havonta 80 ezer forintért kiadott lakásból összesen 960 ezer forint jön be. A 10 százalékos költségátalány miatt 10 százalékkal alacsonyabb összegből, azaz 864 ezer forintból kell adózni. 15 százalékos szja-val számolva közel 129,4 ezer forint lesz az adó. Ezt levonjuk a 960 ezer forintos összegből, így marad nálunk 830,4 ezer forint. (Tavaly a 80 ezerért kiadott lakás után 821,5 ezer forint maradt nettóban, azaz idén 10 ezer forinttal beljebb vagyunk.)

Belép az eho

Más lesz a matek, ha az éves bérleti díjból származó összeg 1 millió forint fölé megy. Ebben az esetben az szja mellett 14 százalék ehót (egészségügyi hozzájárulást kell fizetni) a teljes összeg után. 

lakáskiadás adó albérlet

100 ezer forintos havi bérleti díjnál a következő a képlet. Éves szinten 1,2 millió forintunk lesz. Ennek a 90 százaléka - 1,08 millió forint - után kell szja-t és ehót fizetni. A 15 százalékos szja 162 ezer forint, az eho pedig 151,2 ezer forint lesz. Azaz összesen 313,2 ezer forint jön le a teljes (1,2 millió forintos) összegből, azaz 886,8 ezer forint marad a zsebben. (Tavaly ugyanezen paraméterek mellett 876 ezer forint lett a végösszeg.)

A bonyolultabb, több papírmunkával járó - de bizonyos esetekben kedvezőbb feltételeket biztosító - tételes költségelszámolásos adózásról, a 450 ezer forintos eho-határról az adóhivatal terjedelmes tájékoztatójában olvashat részletesen, de a Lakásguru a későbbiekben ezekről is beszámol majd külön-külön posztban. 

A Lakásgurut a Facebook-oldalán is lehet szeretni.