Kedvcsináló az adózáshoz, pontosabban: ezekre a szabályokra mindeképp figyelni kell a lakáseladásnál.

Élénkülés várható a lakáspiacon, mind a használt, mind az új lakások piacán, részben a kormányzati otthontámogatási programnak köszönhetően. Sokan úgy mennek majd új lakásba, hogy eladják a régit, de ehhez érdemes tisztában lenni a leglényegesebb dolgokkal. 

  • Például azzal, hogy 2011-ben vagy korábban vásárolt lakóingatlan eladásánál nem kell adózni a vételárból. 
  • A később, tehát 2011 után megvett lakások eladásánál százalékosan van meghatározva az adóköteles jövedelem: a 2015-ben vagy 2016-ban megvett lakás eladásánál a teljes vételárból kell 15 százalék személyi jövedelemadót (szja-t) kell fizetni. A 2014-es lakásoknál a vételár 90, a 2013-as lakásoknál a vételár 60, a 2012-eseknél pedig 30 százalékát adóztatják meg. Az adót az idei lakáseladás után az egyéni vállalkozóknak jövő február 27-ig, a magánszenélyeknek pedig május 22-ig kell befizetni. 

lakáseladás adózás

  • Az ingatlaneladásból befolyó jövedelemszerzés időpontja az a nap, amikor az erről szóló érvényes szerződést a földhivatalhoz (hivatlos nevén ingatlanügyi hatósághoz) beadták. Egyébként vásárlásnál is ez a helyzet: az ingatlanszerzés időpontja az a nap, amikor a vásárlásról szóló szerzdést benyújtották a földhivatalhoz.
  • Logikus, de azért leírjuk: nem kell bevallani sem az ingatlaneladásból befolyó bevételt akkor, ha abból jövedelem nem keletkezik.
  • Ahogy az adózási papíroknál lenni szokott, sokáig vigyázni kell rájuk: idén eladott ingatlan eladásánál 2022. december 31-éig – minden szerződést, igazolást, okiratot meg kell őrizni és egy esetleges ellenőrzés során be kell mutatni.
  • Lehet kérni mentességet is: az adóhatóságtól a vagyoni és szociális körülményeire, valamint a jövedelem felhasználási körülményeire hivakozva lehet kérni az adó elengedését vagy mérséklését. Különösen méltányolhatónak tartja a NAV, ha az érintett lakáseladó az eladásból származó jövedelmét saját maga, közeli hozzátartozója, vagy a vele egy háztartásban élő élettársa, volt házastársa lakhatását biztosító célra fordítja. 

Az egyéb ingatlanok (föld, nyaraló stb.) eladására vonatkozó szabályokról, az eladásból származó jövedelmet csökkentő tételekről, valamint további szabályokról az adóhatóság terjedelmes - 15 oldalas - tájékoztatójában lehet részletesen olvasni.