Az új lakások piacának felrázása mellett a gyerekvállalást próbálja ösztönözni a kormány az új otthonteremtési programmal. Ez nem csoda, évtizedes mélypontokon járunk a népességfogyást nézve.

Az új otthonteremtési programban (Családok Otthonteremtési Kedvezménye=CSOK) elérhető lakáshitelről itt írtunk, most pedig azt mutatjuk be, miért kell három gyerek a 10+10 millió forintos támogatáshoz.

Ha a népmozgalmi és természetes fogyásra vonatkozó adatokat nézzük, akkor ugyanis ijesztő a helyzet. A természetes fogyás 4,1 ezrelékre nőtt 2015 első kilenc hónapjában, az előző (teljes) évi 3,4 ezrelékről. A 2015-ös egész éves adatok még nem ismertek, de ha marad a kilenchavi 4,1 ezrelékes mutató, akkor ez hét évtizedre visszatekintve az egyik legrosszabb adat lesz. A KSH 1941-től feljegyzett adatai szerint éves szinten hasonlóan rossz mutató 2003-ban és 2011-ben született, előbbi évet 4,1 ezrelékkel, utóbbi 4 ezrelékkel zártuk. Legutóbb 1980-ban volt pozitív a mutató.

A természetes szaporodás vagy fogyás, jelen esetben az utóbbi az élveszületések és halálozások különbségéből adódik. Az említett adat pedig azt mutatja meg, hogy ezer lakosra vetítve hány fővel csökkkent a népesség,  Vagyis a 4,1 ezrelék azt jelenti, hogy 2015 első kilenc hónajában ezer lakosonként átlagosan 4,1 fős volt a népességfogyás. (A természetes fogyástól meg kell különböztetni a tényleges népességfogyást, amelyben már benne vannak a ki- és bevándorlók is.)

Kérdések

Erre a finoman szólva is rossz népességi helyzetre ereszti rá a kormány a CSOK, amitől azt várja, hogy egyre több gyerek születik majd a jövőben. Számos adat azonban hiányzik, hogy tisztán lássunk, arra például egészen konkrét becslés nem hangzott el a kormány részéről, hogy hány olyan CSOK-igénylőre számítanak, akik három gyerek vállalása mellett kérik a 10+10 millió forintos kombót. Erről eddig publikus hatástanulmány nem készült. Pusztán annyit mondott a kormány, hogy több mint 200 ezer család lehet érintett. Egyelőre az sem derült ki, hogy a támogatási rendszernek, azon belül is a 10+10-es csomag mennyibe kerül majd a költségvetésnek. Az OTP elemzői egyébként úgy számolnak a CSOK és a 10+10 milliós támogatás em fogja bedönteni a költségvetést, becsléseik szerint a következő években éves szinten 150-250 milliárd forintba kerülhet majd a program.

Kockázatot jelenthet az is, hogy, ha a CSOK valóban ingatlanpiaci boomot hoz, akkor azzal párhuzamosan jelentősen megnő-e a újszülöttek száma. A megszületendő gyerekeket pedig olyan családoknak kell eltartania, akiknek van ugyan új lakásuk, de lesz egy 10 millióforintos - igaza kedvezményes - kamatozású hitelük, hosszú távn pedig a CSOK-os gyereknek majd munkát is kell találniuk, ha abba a korba lépnek. Összességében a program hatásai egyelőre nehezen prognosztizálhatóak, az biztos, hogy van benne rizikó.

A Lakásgurut a Facebook-oldalán is lehet szeretni.