Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Leszámolnak az energiapocsékoló házakkal, lakásokkal

A következő években érkező szabályok takarékosabbá teszik a lakásokat, társaházakat.

Nagyon sok lakás szigetelése nem az igazi, ennek eredményeként elszökik a meleg a lakásból. Ezt azonban az EU nem nézi jó szemmel.  Több lépcsőben szigorodik az társasházak energiafogyasztására votakozó szabályozás: az új, korábbinál szigorúbb határértékeknek 2017. december 31-ig csak az uniós és állami forrásból történő felújítások esetében kell megfelelni. 2018. január 1-je után pedig minden energetikai korszerűsítésbe belevágó hazai társasháznak teljesíteni kell az új előírásokat - idézi a Buksza blog a Házfórum.hu és a Társasházi Háztartás szaklap közleményét.

2020. december 31-ét követően minden új építésű épületnek teljesítenie kell az úgynevezett „közel nulla energiaigényre” vonatkozó előírást. Azaz a jövőben takarékosabbak lesznek a társasházak, nem az utcát fűtik majd. További részleteket a Bukszán olvashat.

 


0 Tovább

Budapest legdrágább ingatlanai

Például egy szállodának való épület a Duna-parton 4,5 milliárdért.

Kizárólag az árat néztük és a Budapesten hirdetett ingatlanokat. 

1. Komplett épület a Belgrád rakparton - 4,5 milliárdért

A Belgrád rakpart 13-15. szám alatt található az épület, amelyben a hirdetés szerint ötcsillagos szállodát lehet kialakítani. Az épület 6 szintes, összesen 100 szoba van benne, az alapterülete pedig 5 ezer négyzetméter. Így átlagosan 100 darab 50 négyzetméteres szobát lehet létrehozni, azaz egy-egy szoba ára - a hirdetési ár alapján - 45 millió forint. 

2. Szállodakomplexum a Hárshegyen - 3,7 milliárd forint

A II. kerület hárshegyi részén található az ingatlankomplexum, amely többek között egy új és egy régebbi szálloda mellett egy konferecniaközpontot is magban foglal. Összesen 172 szoba és 91 apartman található ott. A szállodákat külön-külön is eladják, az új hotelért 2,1 milliárdot, a régiért 1,6 milliárdot kérnek. 

2. Telek a Hungária körúton - 3,3 milliárd forint

Ezért a pénzért egy lakás-, iroda- vagy kereskedelmi beruházásra is alkalmas összközműves telket adnak, amelynek a felszínén 80 ezer négyzetméter beépíthető. A hirdetés szerint a Keleti pályaudvar 10 percre van. 

Az irodákat ebben az összeállításban nem szerepeltettük, és az Otthotérkép, az Ingatlan.com és az Ingatlanbazár adatbázisából szemezgettünk. Fontos továbbá, hogy az egyik legdrágábban hirdetett budapesti ingatlan a 4 milliárd forintos összegért kínált az egykor kaszinóként működő Várkert-kioszk, ám a legutóbbi sajtóhírek szerint az épületetet kormány visszavásárolná, ezért nem tettük fel erre a listára. 

A Lakásgurut a Facebook-oldalán is lehet szeretni.

1 Tovább

Most ezek a Balaton legdrágább ingatlanai

Főszezonon kívül talán érdemesebb balatoni ingatlant venni, de az alábbiakért még így is csinos összeget kérnek. Most bemutatjuk a legdrágább balatoni ingatlanokat.

ingatlan Balaton

1. Telek kikötővel 2,6 milliárdért

A hirdetést nem bonyolították túl. Annyit írnak, hogy a több mint 70 ezer négyzetméteres telekhez tartozik egy hajókikötő és többféleképpen lehet hasznosítani. A hirdetés nem egyértelmű, ami a telekméretet illeti: az egyik sorban 75 735 négyzetmétert írnak, a másikban pedig 99 720 négyzetmétert.

2. Hévízi felújítandó kastély

A 1,57 milliárdért forintért hirdetett kastély a hirdetés szerint legszebb és legmagasabb pontján található és a 20-as években épült. A 4 ezer négyzetméteres kastély épületét fel kell újítani. Az ötszintes épületben 30 zuhanyzós szoba van, és jogerős építési engedély van arra, hogy 57 szobásra bővítsék az épületet. Van emellett még gyógyvizes medence öltözőkkel. Az ingatlan besorolása alapján 200 szobás szálloda is létesíthető a területen.  

3. Lellei ház sok extrával - 1,04 milliárdért

A több mint 1000 négyzerméteres, 2,7 ezer négyzetméteres telekkel  hirdetett balatonlellei 3 szintes házban van többek között úszómedence, saját mozi, szaunák, négyállásos garázs, saját autómosó is.

A három legdrágább ingatlant szerdán szedtük össze az Othontérkép, az Ingatlanbazár és az ingatlan.com adatbázisából. 

A Lakásgurut a Facebook-oldalán is lehet szeretni.

0 Tovább

Csökkent a lakáskiadás adója

Azért, mert az szja-kulcs 16-ról 15 százalékra csökkent. Egy 80-100 ezer forintért kiadott lakásnál ez évi 10 ezer forint pluszt jelent. Egyúttal áttekintjük, hogyan működik a legegyszerűbb lakásadózási forma.  

A lakáskiadásból származó bevétel (befolyó bérleti díj) adóköteles az idén is, ahogy tavaly is az volt.

lakáskiadás adó albérlet

Az adókulcs mértéke azonban változott, a személyi jövedelemadó (szja) kulcsa ugyanis 15 százalék 2016-ban, szemben a tavalyi 16 százalékkal. Márpedig a bérleti díj az szja-szabályok alapján adózik.  

Egyszerű képlet, de azért figyelni kell

Adót többféleképpen lehet fizetni. A legegyszerűbb verzió a 10 százalékos költségátalányos megoldás. Ebben az esetben az egy év alatt befolyó bérleti díj 10 százalékkal csökkentett összegét kell bevételnek tekinteni, a fennmaradó összegből (azaz az éves bérleti díj 90 százaléka után) kell fizetni az idén 15 százalékra csökkentett szja-t. (Ha 1 millió forint fölé ugrik a bevétel, akkor az ehót - azaz az egészségügyi hozzájárulást - is az éves bérleti díj 90 százaléka után kell megfizetni.)

lakáskiadás adó albérlet

Tehát egy havonta 80 ezer forintért kiadott lakásból összesen 960 ezer forint jön be. A 10 százalékos költségátalány miatt 10 százalékkal alacsonyabb összegből, azaz 864 ezer forintból kell adózni. 15 százalékos szja-val számolva közel 129,4 ezer forint lesz az adó. Ezt levonjuk a 960 ezer forintos összegből, így marad nálunk 830,4 ezer forint. (Tavaly a 80 ezerért kiadott lakás után 821,5 ezer forint maradt nettóban, azaz idén 10 ezer forinttal beljebb vagyunk.)

Belép az eho

Más lesz a matek, ha az éves bérleti díjból származó összeg 1 millió forint fölé megy. Ebben az esetben az szja mellett 14 százalék ehót (egészségügyi hozzájárulást kell fizetni) a teljes összeg után. 

lakáskiadás adó albérlet

100 ezer forintos havi bérleti díjnál a következő a képlet. Éves szinten 1,2 millió forintunk lesz. Ennek a 90 százaléka - 1,08 millió forint - után kell szja-t és ehót fizetni. A 15 százalékos szja 162 ezer forint, az eho pedig 151,2 ezer forint lesz. Azaz összesen 313,2 ezer forint jön le a teljes (1,2 millió forintos) összegből, azaz 886,8 ezer forint marad a zsebben. (Tavaly ugyanezen paraméterek mellett 876 ezer forint lett a végösszeg.)

A bonyolultabb, több papírmunkával járó - de bizonyos esetekben kedvezőbb feltételeket biztosító - tételes költségelszámolásos adózásról, a 450 ezer forintos eho-határról az adóhivatal terjedelmes tájékoztatójában olvashat részletesen, de a Lakásguru a későbbiekben ezekről is beszámol majd külön-külön posztban. 

A Lakásgurut a Facebook-oldalán is lehet szeretni.

4 Tovább

CSOK: 3 százalék! 

Nem több, nem kevesebb, amit adósként fizetni kell. 

Bár az új lakástámogatási rendszer kétségkívül nem egy könnyen értelmezhető dolog, és sok esetben szigorú feltételekhez kötött, vannak egyértelmű szabályok is. 

Bár korábbi posztunkban bemutattuk 10+10 millió csomagban elérhető hitel alakulását, most újra elővesszük ezt a kamattámogatásos hitelt, mert erről sokféle értelmezés látott napvilágot a kamat mértékéről. 

Amellett, hogy a kamatszámítás kétségkívül bonyolult, az adós számára teljesen világosak a szabályok. Nekik az a fontos, ha megfelelnek a feltételeknek, és a három gyerekre járó 10 millió forintos hitelt kérik és meg is kapják, akkor évi 3 százalékos kamatot kell fizetniük. Ezt már a program bemutatásakor is egyértelművé tette a kormány. (Az megint más tészta, hogy az állami kamattámogatás mértéke változhat, ez nem érinti az adósokat, nekik 3 százalékon ketyeg a 10 millió forintos hitel.) Ezt maximum 25 évre kérhetik, de lehet rövidebb futamidőre is. 

Így néznek ki a törlesztőrészletek a maximum 3 százalékos kamat mellett:

25 év: 47,4 ezer forint

20 év: 55,5 ezer forint

15 év: 69 ezer forint

10 év: 96,6 ezer forint

Még egyszer hangsúlyozzuk, ezek a törlesztőrészletek a 10+10 milliós csomagban elérhető 10 milliós hitelre vonatoznak. A maximális kamat tehát 3 százalék és a jelenleg ismert szabályok szerint az adósok szemszögéből ez nem változik, tehát ennyi lesz a futamidő alatt végig.

0 Tovább

lakasguru

blogavatar

Lakás, kégli, kulipintyó, hajlék, pecó, kvártély - ők lesznek a főszereplők.