Nem több, nem kevesebb, amit adósként fizetni kell. 

Bár az új lakástámogatási rendszer kétségkívül nem egy könnyen értelmezhető dolog, és sok esetben szigorú feltételekhez kötött, vannak egyértelmű szabályok is. 

Bár korábbi posztunkban bemutattuk 10+10 millió csomagban elérhető hitel alakulását, most újra elővesszük ezt a kamattámogatásos hitelt, mert erről sokféle értelmezés látott napvilágot a kamat mértékéről. 

Amellett, hogy a kamatszámítás kétségkívül bonyolult, az adós számára teljesen világosak a szabályok. Nekik az a fontos, ha megfelelnek a feltételeknek, és a három gyerekre járó 10 millió forintos hitelt kérik és meg is kapják, akkor évi 3 százalékos kamatot kell fizetniük. Ezt már a program bemutatásakor is egyértelművé tette a kormány. (Az megint más tészta, hogy az állami kamattámogatás mértéke változhat, ez nem érinti az adósokat, nekik 3 százalékon ketyeg a 10 millió forintos hitel.) Ezt maximum 25 évre kérhetik, de lehet rövidebb futamidőre is. 

Így néznek ki a törlesztőrészletek a maximum 3 százalékos kamat mellett:

25 év: 47,4 ezer forint

20 év: 55,5 ezer forint

15 év: 69 ezer forint

10 év: 96,6 ezer forint

Még egyszer hangsúlyozzuk, ezek a törlesztőrészletek a 10+10 milliós csomagban elérhető 10 milliós hitelre vonatoznak. A maximális kamat tehát 3 százalék és a jelenleg ismert szabályok szerint az adósok szemszögéből ez nem változik, tehát ennyi lesz a futamidő alatt végig.