A napelem vásárlás és telepítés egyre népszerűbb magánszemélyek körében is. Egyre több családi házon láthatunk napelemeket, napkollektorokat. Ez egy hosszú távú befektetés, ami nagyobb összegű beruházással jár. Ezért érdemes egy kis időt szánni arra, hogy megfelelő mennyiségű információt gyűjtsünk és a lehető legjobb döntést hozzuk meg. Ez vonatkozik a napelem kivitelező cégre és a technikai részletekre egyaránt.

Vannak nélkülözhetetlen információk és szempontok, amiket figyelembe kell venni a napelem vásárlás előtt. Természetesen egy szakember mindenben tud segíteni, de nem árt tájékozódni a témában.

Ebben a cikkben végig vesszük azokat a szempontokat, amik jelentősen megkönnyítik a dolgod napelem vásárlás előtt!

1. szempont napelem vásárlás előtt - Számold ki az éves elektromos áram fogyasztásodat!

Az éves elektromos áram fogyasztást azért érdemes kiszámolni, hogy tudd, hogy mennyi pénzt tudsz megspórolni a napelemek által termelt energiával. Illetve így tudod, hogy mennyi az az összeg, amit mindenképpen elköltenél elektromos áramra, tehát azt a napelemekre felvett hitelre is költheted inkább.

 

Hogyan lehet kiszámolni? Nagyon egyszerű! Ha összegyűjtötted, hogy havonta mennyit fizettél elektromos áramra, akkor csak össze kell adni azokat az összegeket. Ha nem tudod, akkor le kell kérni az áramszolgáltatótól. Átlagot is számolhatsz, ha a legutolsó számla megvan, akkor szorozd be 12-vel.

Persze az a legjobb, ha minél pontosabb adataid vannak ezzel kapcsolatban is!

Fontos, hogy amennyire lehet, évekkel előre meg kell tervezni az elektromos fogyasztók használatát. Tehát, ha a jövőben tervezel beszereltetni klímát, akkor annak a fogyasztását is hozzá kell számolni a jelenlegi fogyasztáshoz. Egy ilyen berendezés már jelentősen emelheti a fogyasztás mértékét!

2. szempont napelem vásárlás előtt - Nézd meg a lakhelyedre vonatkozó napsütéses órák számát!

Vannak statisztikai adatok, amik a napsütéses órák számát mutatják az adott térségben. Ezt bárki megnézheti, nyilvános adatok. Ha megnézed, hogy a saját lakóhelyeden átlagosan mennyi napsütéses órára számíthatsz, akkor az segíteni fog a megtérülési idő kiszámításában.

Magyarországon nincsenek óriási különbségek, de átlagosan 1050-1200 kW/h mennyiségű elektromos áramot tud termelni egy ideálisan telepített napelem rendszer. Az ország északkeleti részében kevesebb, a déli-délkeleti részében több napsütéses órára kell számítani.

Összességében elmondható, hogy az ország bármely részében érdemes napelemet telepíteni, hiszen még az északabbra lévő Németországban is jelentős mennyiségű beruházásokat hajtanak végre hosszú évek óta!

Az Európai Unió megbízásából készítettek egy napelem termelés kalkulátort, amivel minden részletet számításba lehet venni. Ezt is érdemes használni! http://re.jrc.ec.europa.eu/pvgis/apps4/pvest.php

3. szempont napelem vásárlás előtt - Mekkora beépíthető tetőfelülettel rendelkezel?

Szintén fontos körülmény napelem vásárlás előtt, amit tisztázni kell! Hiszen, ha már felépült családi házra szeretnél napelemes rendszert telepíteni, akkor a tetőfelület adott és többnyire nem növelhető. Tehát ki kell számolni, hogy hány négyzetmétert lehet napelemekkel beépíteni. Ahhoz, hogy a napelem rendszer elegendő mennyiségű elektromos áramot termeljen ahhoz, hogy teljes egészében ki lehessen váltani az elektromos áramfogyasztást, ahhoz kellő mennyiségű felületen kell napelemet telepíteni.

Ha a tetőfelület nem elegendő, akkor más megoldást is érdemes számba venni. Lehet telepíteni külön álló napelemes rendszereket a földre is. Ennek természetesen a költsége magasabb lehet.

Átlagosan egy 6-8 m2-es beépíthető tetőfelület elég szokott lenni egy család energia igényének fedezésére.

napelem napelem vásárlás

4. szempont napelem vásárlás előtt - Körültekintően válassz kivitelező céget!

Fontosak a megfelelő referenciák, a pozitív vásárlói vélemények. Nem kell a legnagyobb cégnek lennie, a kisebb családi vállalkozások is megbízható, jó minőségű munkát tudnak végezni. A szakemberek hozzáértése a legfontosabb bármelyik cégről beszélünk is!

Óvakodni kell a kontároktól és csalóktól, akik felveszik az előleget és nem teljesítik a munkát. Ezzel kapcsolatban a Magyar Napelem és Napkollektor Szövetség készített és folyamatosan frissít egy listát, ahova azok a cégek, vállalkozók kerülnek fel, akik bizonyítottan megkárosítottak ügyfeleket. Ezzel kapcsolatban a napelem fekete listán tájékozódhatsz!

5. szempont napelem vásárlás előtt - Érdemes előre tervezni!

Ha már a ház építése előtt tudjuk, hogy napelemet is szeretnénk majd vásárolni, akkor érdemes a tető méretét, dőlésszögét, tájolását is úgy tervezni, hogy a napelemek majd a legjobb teljesítményt nyújtsák. Az ideális dőlésszög 30-35 fok és déli-délkeleti tájolású. Az ettől eltérő rendszerek már kevesebb elektromos energiát termelnek. Az ideális adottságok természetesen ritkán adottak. Más esetben is érdemes belevágni a napelem vásárlásba.

napelem napelem vásárlás

6. szempont napelem vásárlás előtt - Számold ki, mekkora napelem rendszerre lesz szükséged!

Az előzőleg felsorolt adatokkal ki lehet számolni, hogy mekkora napelem rendszert vásároljunk.

Vegyünk egy átlagos példát. Tegyük fel, hogy évente átlagosan 1200 kW/h teljesítményt tud termelni a napelem rendszerünk.

Ezzel a képlettel tudunk számításokat végezni:

Beruházási költség / (Megtakarított energia x Energia ár) = Megtérülés

Ha pl. 800 000 Ft összegű beruházást nézünk, ahol a várható energiatermelés 1200 kWh/év és a villamos energia ára 40 Ft, akkor a képlet behelyettesítve így néz ki:

800 000 Ft / (1100 kWh/év x 40 Ft)= 18, 18 év

Ennél a számításnál tehát 18 év szükséges a megtérüléshez. Ez csak egy példa, amit jelentősen javíthat, ha állami támogatást is igénybe veszünk a napelem vásárláshoz. Létezik 0%-os napelem hitel, ami nagyon előnyös az ilyen beruházások esetében.

Összegezve

Ha körültekintően vesszük számításba a szükséges adatot és összegyűjtjük az összes szükséges információt, akkor megalapozott döntést hozhatunk. A cél, hogy minél előbb megtérüljön a befektetés és minél hosszabb ideig élvezhessük az ingyen megtermelt energia előnyeit.

Ehhez nyújt segítséget az Innovativnapelem.hu blog oldal, ahol független, napelemekkel, napelemes rendszerekkel kapcsolatos írásokat olvashatsz. A napelem, napelemes rendszerek bemutatása című cikkben minden szempontból körbejárja a napelem témát.