Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

5 stílusos kiegészítő lakás berendezéséhez​​​​​​​

Egy otthonos lakás elengedhetetlen kellékei az "apró" kiegészítők. Velük lesz igazán teljes az otthon melege! Olyan pluszt adnak a lakáshoz, amitől megszűnik a költözés utáni káosz, minden a helyére kerül. Miattuk nem érzed magad múzeumban vagy egy orvosi laborban, ahol minden csak olyan mesterséges, mintha nem lakna ott senki sem. Barátságos, életszerű ötletek, amikkel természetes hatást érhetsz el.

Ebben a cikkben olyan lakás berendezési kiegészítőkről olvashatsz, amiktől mindenki csak dicsérni fogja a lakásodat!

Felirat a falra

Divatos, változatos és saját stílusodhoz igazíthatod. Bármilyen szöveget, jelmondatot, idézetet meg lehet csinálni szöveges matricaként. Bármilyen betűstílus, bármilyen szín megoldható, tehát csak a képzelet szab határt.

Természetesen készen is lehet kapni. Külföldi webáruházakban találod a legnagyobb kínálatot, de ha nem akarsz sokáig várni, akkor már magyar weboldalakon is sokfélét találsz.

Nyomdában is megcsinálják egyedi megrendelésre, ha ellátod őket a szükséges információkkal.

0 Tovább

most kell ingatlant venni békéscsabán

Szíjjártó Péter ma bejelentette, hogy nagy autóipari beruházás indul Békéscsabán.

Ez biztosan áremelkedést fog hozni a Békéscsabai ingatlan kínálatban.

Telkek

Az eladó békéscsabai telkek ára elég széles tartományt ölel fel. Van 1000 négyzetméteres telek már 490 000Ft-ért:

eladó ház eladó lakás békéscsaba

És lehet kapni ipari telket is kétmilliárd forintért:

eladó ház eladó lakás békéscsaba

Az ingatlan felépítés Békéscsabán is hasonlóan drága, mint az országban bárhol és a szakember is elég kevés mostanában ezért elég jól megy a használt ingatlan piac.

0 Tovább

KAPHATÓ HÁZ CSAK A HASZNÁLT LAKÁS CSOK-BÓL?

A CSOK összege 2018-ban:

csok használt lakásra

A használt CSOK ügyintézése sokat egyszerűsödött, de azért az ingatlannak és az igénylőnek meg kell felelnie több feltételnek, aminek nem minden részlete annyira köztudott.

Például vályogházra csak akkor adják, ha a háznak van vízszigetelése. A túl alacsony belmagasság is kizáró ok lehet. Erről bővebben itt olvashat.

A CSOK jogosultságot nem befolyásolja a KHR információ (régebben BAR lista). Amennyiben az igénylő a CSOK mellé nem akar felvenni hitelt, akkor a bankok a támogatott személyek KHR státuszát nem vizsgálják. Bővebb infó itt.

A használt lakás CSOK feltételeiről a hitelnet.hu oldalon is tájékozódhat, ahol szakértők is válaszolnak a kérdésekre.

Lehet kapni házat a CSOK-ból hitel igénylése nélkül is?

Három millió forint nagyon kevés pénz 2018-ban, ha ingatlan vásárlásról van szó. Ennyi pénzért csak vidéken lehet kapni házat és szinte mindegyik rászorul kisebb-nagyobb felújításra.

Megnéztük a megveszlak.hu eladó házait, hogy milyen házakat lehet kapni 3 millió forintig, amik minimum 50m2 alapterületűek. Jelen pillanatban 131 ilyen ház szerepel az oldalon, melyek egy része vályogból épült, de azért lehet találni közöttük pár olyat is, ami tégla építésű.

Ilyen például ez az eladó felújítandó ház Tolna településen. Ez a legolcsóbb tégla építésű ház a kínálatban a maga 1 600 000 Ft-os árával. Sajnos a telek méretéről nem írnak a hirdetésben.

csok használt lakásra

0 Tovább

Csökkent a lakáskiadás adója

Azért, mert az szja-kulcs 16-ról 15 százalékra csökkent. Egy 80-100 ezer forintért kiadott lakásnál ez évi 10 ezer forint pluszt jelent. Egyúttal áttekintjük, hogyan működik a legegyszerűbb lakásadózási forma.  

A lakáskiadásból származó bevétel (befolyó bérleti díj) adóköteles az idén is, ahogy tavaly is az volt.

lakáskiadás adó albérlet

Az adókulcs mértéke azonban változott, a személyi jövedelemadó (szja) kulcsa ugyanis 15 százalék 2016-ban, szemben a tavalyi 16 százalékkal. Márpedig a bérleti díj az szja-szabályok alapján adózik.  

Egyszerű képlet, de azért figyelni kell

Adót többféleképpen lehet fizetni. A legegyszerűbb verzió a 10 százalékos költségátalányos megoldás. Ebben az esetben az egy év alatt befolyó bérleti díj 10 százalékkal csökkentett összegét kell bevételnek tekinteni, a fennmaradó összegből (azaz az éves bérleti díj 90 százaléka után) kell fizetni az idén 15 százalékra csökkentett szja-t. (Ha 1 millió forint fölé ugrik a bevétel, akkor az ehót - azaz az egészségügyi hozzájárulást - is az éves bérleti díj 90 százaléka után kell megfizetni.)

lakáskiadás adó albérlet

Tehát egy havonta 80 ezer forintért kiadott lakásból összesen 960 ezer forint jön be. A 10 százalékos költségátalány miatt 10 százalékkal alacsonyabb összegből, azaz 864 ezer forintból kell adózni. 15 százalékos szja-val számolva közel 129,4 ezer forint lesz az adó. Ezt levonjuk a 960 ezer forintos összegből, így marad nálunk 830,4 ezer forint. (Tavaly a 80 ezerért kiadott lakás után 821,5 ezer forint maradt nettóban, azaz idén 10 ezer forinttal beljebb vagyunk.)

Belép az eho

Más lesz a matek, ha az éves bérleti díjból származó összeg 1 millió forint fölé megy. Ebben az esetben az szja mellett 14 százalék ehót (egészségügyi hozzájárulást kell fizetni) a teljes összeg után. 

lakáskiadás adó albérlet

100 ezer forintos havi bérleti díjnál a következő a képlet. Éves szinten 1,2 millió forintunk lesz. Ennek a 90 százaléka - 1,08 millió forint - után kell szja-t és ehót fizetni. A 15 százalékos szja 162 ezer forint, az eho pedig 151,2 ezer forint lesz. Azaz összesen 313,2 ezer forint jön le a teljes (1,2 millió forintos) összegből, azaz 886,8 ezer forint marad a zsebben. (Tavaly ugyanezen paraméterek mellett 876 ezer forint lett a végösszeg.)

A bonyolultabb, több papírmunkával járó - de bizonyos esetekben kedvezőbb feltételeket biztosító - tételes költségelszámolásos adózásról, a 450 ezer forintos eho-határról az adóhivatal terjedelmes tájékoztatójában olvashat részletesen, de a Lakásguru a későbbiekben ezekről is beszámol majd külön-külön posztban. 

A Lakásgurut a Facebook-oldalán is lehet szeretni.

4 Tovább

Magyarország utolsó előtti a lakáslistán

A lakások amortizációját (értékvesztését, elhasználódását) sem pótolják az újlakás-építések. Csak a görögök állnak rosszabbul az EU-n belül. 

A válság során Magyarországon lényegében leálltak az újlakás-fejlesztések. Ebből adódóan nemzetközi - uniós - összevetésben nagyon rosszul állunk. A lakásépítésekre fordított  összeg GDP-arányosan alig több mint 1 százalék volt 2014-ben, aminél csak a csődközeli helyzettől nehezen távolódó görögök értek el rosszabb eredményt. 

lakás értékvesztés új lakás

Az uniós lista élén Németország áll 6 százalékos eredménnyel, de a régiós országok is bőven megelőzik Magyarországot. Csehország 3 százalék feletti eredményt ért el, de a lengyelek és a szlovákok is 2 százalék feletti mutatóval rendelkeztek. 

A magyar eredmény gyengeségét jól mutatja, hogy a Magyar Nemzeti Bank a decemberben kiadott inflációs jelentése szerint a lakásépítésekre fordított "összeg nagysága nem elegendő a meglévő lakásállomány amortizációjának pótlására sem". Ebből a kiábrándító helyzetből indul a magyar újlakás-piac, amely az kormányzati programok, a kereslet várható emelkedése miatt felpöröghet. Ez azonban nem megy egyik napról a másikra. A jegybank szerint a lakásépítések várt élénkülése becslésük szerint 0,2–0,4 százalékkal emelheti a GDP szintjét. A hatás pontos nagyságát a lakások száma mellett azok mérete is jelentősen befolyásolja. A múlt év első kielnc hónapjában ugyanis a Budapesten épített új lakások átlagos alapterülete 82 négyzetméter volt, ezzel szemben a vidéken átadottaké viszont 109 négyzetmétert tett ki.

A Lakásgurut a Facebook-oldalán is lehet szeretni.

0 Tovább

lakasguru

blogavatar

Lakás, kégli, kulipintyó, hajlék, pecó, kvártély - ők lesznek a főszereplők.