A lakberendezés nem mindig költséges tevékenység. Van olyan megoldás, amivel könnyedén a saját stílusához igazíthatja lakását és mindezt olcsón. A falmatrica használatáról lesz szó ebben a cikkben, amihez nagyon fontos, praktikus tanácsokat adunk.

 

Hogyan válasszuk ki a megfelelő falmatricákat a lakásunkhoz?

A matricák kiválasztásakor vegye figyelembe a következőket:

A tér mérete:

Ügyeljen arra, hogy a dekorálni kívánt térnek megfelelő méretű matricákat válasszon. Mérje le egy vonalzóval a tér méreteit, majd válasszon legalább ekkora méretű matricákat. Vegye figyelembe a matricák közötti teret és távolságot, amikor kiválasztja a lakberendezési dizájnt.

A tér alakját:

Nem minden matrica illik minden térbe, ezért ügyeljen arra, hogy olyanokat válasszon, amelyek megfelelnek a dekorálni kívánt terület alakjának. Ha például kör alakú tükör van a fürdőszobában, válasszon hozzá illő kör alakú matricát. Ha szokatlan alakú térrel rendelkezik, fontolja meg egy egyedi matrica használatát.

A tér témája:

Válasszon a gyermeke szobájának vagy játszószobájának témájához vagy stílusához illő matricákat. Ha például gyermeke szobája dzsungel-témájú, válasszon állatokat vagy fákat ábrázoló matricákat. Ha nem tudja, milyen témát válasszon, konzultáljon egy profi lakberendezővel.

A helyiség színe:

Válasszon olyan matricákat, amelyek illeszkednek gyermeke szobájának vagy játszószobájának színeihez. Ha nem tudja, hogy milyen színeket válasszon, fontolja meg a semleges színek, például a fekete, a fehér és a szürke, vagy az élénk alapszínek, például a piros, a kék és a sárga használatát.

 

Webáruházból gyorsan, könnyen

Ez az a termék, amit ideális webáruházból vásárolni, hiszen gyorsan, könnyedén, otthona kényelméből választhatja ki a legjobb falmatricát a webáruházból. Több száz terméket meg tud nézni és ehhez ki se kell mozdulni otthonról.

A fal előkészítése a matricák felragasztása előtt

Mielőtt falmatricákat alkalmazna gyermeke hálószobájában vagy játszószobájában, elő kell készítenie a falat. Ez magában foglalja a fal magasságának megtisztítását és a por vagy törmelék eltávolítását. Íme a fal matricázásra való előkészítésének hét tennivalója és tilalma:

Kötelező teendők a faldekor felragasztásakor

1- Tisztítsa meg a fal felületét: Használjon nedves ruhát vagy szivacsot a fal megtisztításához. Ha szivacsot használ, győződjön meg róla, hogy előbb kicsavarta, hogy ne legyen túl nedves. Nem szeretné, ha a víz lecsöpögne a gyermeke falára!

2- Távolítson el minden port vagy törmeléket: Porszívóval távolítson el minden port vagy törmeléket a falról.

3- Szárítsa meg a falat: A matricák felragasztása előtt hagyja teljesen megszáradni a falat. Ha a fal frissen festett, a legjobb, ha 3-4 hetet vár a matricák felragasztása előtt. Az új festék illékony szerves vegyületeket (VOC) szabadít fel, ami a matricák leválását vagy buborékosodását okozza.

4- Készítsen elő egy sík felületet: Ha a matricákat texturált falra helyezi fel, vasalóval vagy fújószárítóval simítsa el a textúrát. A matricák texturált felületre történő felragasztása légbuborékokat vagy ráncokat eredményezhet.

5- Ellenőrizze az időjárást: Ne alkalmazzon matricákat esős vagy magas páratartalmú napokon. A matricák ragasztója kevésbé ragad meg párás körülmények között.

6- Hagyja a matricát szobahőmérsékleten: Hagyja a matricát szobahőmérsékleten 24 órán át, mielőtt felragasztja a falra. Ez segít abban, hogy felragasztás után jobban tapadjon. A szobahőmérséklet 15-25 C vagy 60-80F.

7- Hagyja rajta a matrica hátlapját: Csábító lehet, hogy amint megkapja a matrica hátlapját, azonnal eltávolítja, de ne tegye! Csak akkor távolítsa el, amikor már készen áll a matrica felragasztására. A hátlapi papír idő előtti eltávolítása miatt a ragasztó elveszítheti ragadósságát.

Mit ne tegyen a fali dekoráció felragasztásakor

1- Ne használjon súroló hatású tisztítószereket a lakás falának tisztításához: A csiszoló tisztítószerek közé tartoznak a súrolóbetétek, az acélgyapot és a fehérítőszer. Ezek a tisztítószerek károsíthatják a fal felületét, és megnehezíthetik a matricák ragadását.

2- Ne használjon oldószereket, olajos termékeket vagy alkoholt a fal tisztításához: Ezek a vegyi anyagok károsíthatják a matricákat, és azok leválását okozhatják.

3- Ne használjon gőztisztítót: A gőztisztítók károsíthatják a falat vagy a tapétát, ezért nem szabad használni őket.

4- Ne ragassza fel a matricákat nedves felületre: A matricák felragasztása előtt várja meg, hogy a fal teljesen megszáradjon. A matricák nedves felületre történő felragasztása a matricák leválását vagy a falról való leválását okozhatja.

5- Ne alkalmazzon matricákat közvetlen napfényben: A napfény hatására a matricák ragasztója kevésbé lesz hatékony, és a matricák idővel kifakulnak.

6- Ne helyezzen matricákat fűtőtest vagy szellőzőnyílás fölé: A fűtőtest vagy szellőzőnyílás fölé helyezett matricák megvetemedhetnek, és leválhatnak vagy leeshetnek.

7- Ne helyezzen matricákat közvetlenül a tapétára. A tapéta megsérülhet a falmatricás matricák ragasztója miatt. Ehelyett távolítsa el a tapétát a matricák felragasztása előtt.