A levegő megfelelő páratartalma fontos komforttényező a lakótérben. A túl magas és a túl alacsony páratartalom is negatív hatással lehet.

Minden helyiségnek megvan a maga optimális páratartalma, használatától és állapotától függően.

A levegő minősége, páratartalma és hőmérséklete nem csak az emberek létfontosságához szükséges.

A szobanövények számára az optimális páratartalom 40-70%, elektronikai és háztartási készülékekhez 45-60%, könyvek, régiségek és bútorok esetében 40-60% az optimális. A páratartalom nem csak a lakóházaknál fontos tényező, hanem a mobilházaknál is, amik jellemzően sokkal kisebbek, mint a lakóházak.

 

A relatív páratartalom szintje befolyásolhatja az otthon kényelmét, valamint a fűtési és légkondicionáló rendszerek megfelelő működését.

Az ideális beltéri páratartalom kezelése minden háztulajdonos számára prioritás kell, hogy legyen, különösen, ha a fűtési és hűtési preferenciákat az otthon személyes igényeihez kell igazítani.

A fő kérdés, ami mindig aggasztja a lakástulajdonosokat:

"Milyen a megfelelő páratartalom a lakásban nyáron, és hogyan kell szabályozni?"

A nyári hónapokban az átlagérték 30-45% legyen (az 50%-os küszöb alatt). Télen 40% alatti páratartalom lehet optimális ahhoz, hogy elkerüljük a páralecsapódást az ablakokon.

Ha a megfelelő határokon belül maradnak az értékek, a problémák megelőzhetők.

Más szóval, ha a szintet nem tartjuk be megfelelően, nemcsak nagyon kényelmetlenül fogjuk érezni magunk, de előfordulhatnak légúti problémák vagy kémiai reakciók.

A normál páratartalom kiküszöbölheti az ilyen problémákat.

Az ideális hőmérséklet a lakók preferenciáitól függ, és az ajánlott páratartalom fenntartása az év különböző időszakaiban kényelmet és biztonságot nyújt.

Alacsony páratartalom

A lakás páratartalmi problémáinak megoldásához további berendezésekre lehet szükség, mint például az egész házat átfogó szellőző vagy párásító rendszerre.

Ezeket a rendszereket úgy tervezték, hogy növeljék az otthoni kényelmet és csökkentsék az egészségügyi problémák kockázatát.

Az alacsony páratartalom a következőket okozhatja:

  • Statikus elektromosság.
  • Száraz, viszkető bőr és törékeny haj.
  • Megfázásra és légúti fertőzésekre való hajlam.
  • A vírusok és a mikrobák szaporodása.
  • Fából készült bútorok és padlók okozta sérülések, széthasadt bútorok és repedések.
  • A falfesték megrepedhet.
  • Az elektronika megsérülhet.

A radiátorok és fűtőtestek gyakori működése nemcsak a fűtési költségek miatti aggályokat veti fel, hanem az orrmelléküregek kiszáradásához is vezet, ami kellemetlen érzést és légzési problémákat okozhat.

Hogyan lehet növelni lakásunk páratartalmát?

A lakás páratartalmának növelésének legoptimálisabb és legmodernebb módja a párásító vásárlása. Ez a készülék elsősorban legfeljebb 150 m2 alapterületű helyiségekhez készülnek.

A vizet egy speciális párásító tartályba öntik, amely a készülék működése közben elpárolog.

A párásítók előnyei:

  • Tisztítja az orrmelléküregeket, ami javítja a légzést.
  • A gyakori orrvérzésnek a túl száraz levegő lehet a fő oka. A párásító használata segíthet az éjszakai orrvérzés megelőzésben.
  • Csökkenti a fertőzések kockázatát. A vírusok és baktériumok nem élnek párás levegőben. A tanulmányok azt mutatják, hogy a páratartalom 43 százalékra vagy még magasabbra emelése jelentősen csökkenti az influenza fertőzések által okozott levegőben terjedő vírusok képességét. Növeli a fertőzések gyógyulási idejét.
  • Ha szemszárazságtól szenvedsz, akkor a páratartalom növelése megoldás lehet a nedvesség visszaszerzésére.
  • A párásítók nedvesen tartják az orrjáratokat. Amikor a nedves levegő megnedvesíti a légzőrendszert, csökkenhet a horkolás mennyisége, és idővel alábbhagy, az orrjáratok ellazulása és a levegőben lévő irritáló részecskék, például a por természetes csökkenése miatt.
  • Az enyhén nedves levegő segíthet megnyugtatni a hörgőcsöveket és enyhíti a hörghurut által elszíneződött nyálkahártya felhalmozódását.
  • Segít enyhíteni a torokfájást.

Sajnos a túlzott páratartalomnak is van hátránya:

A túlzottan magas páratartalom a közvetlen egészségre gyakorolt ​​hatás mellett közvetve is problémát okozhat. Ha a levegőt sok vízzel dúsítják, az hajlamos lecsapódni a helyiség falaira és ablakaira.

A nedves tapéták és festékek azonban vegyi anyagokat bocsáthatnak ki a levegőbe, amelyek irritálóak vagy egészség károsítóak lehetnek. A felhasznált anyagoktól függően a többlet nedvesség olyan kémiai reakciókat is lehetővé tesz, amelyek a száraz anyagokhoz képest növelik a kockázatot.

A magas páratartalom másik veszélye a penészképződés.

A penésznek meleg és párás környezetre van szüksége ahhoz, hogy növekedni tudjon. Szobahőmérsékleten a 60%-ot meghaladó páratartalom erősen ösztönzi a penészesedést.

A nyálkahártya irritációja mellett az immunrendszer működési zavarai is előfordulnak, így fogékonyabbak a fertőzésekre.

A fejfájás, a krónikus homlok- és arcüreg-problémák és a fáradtság jelei szintén a penészgombákra vezethetők vissza. Ha hosszú ideig penészes helyiségekben tartózkodik, akkor valószínű, hogy allergia alakul ki.

Hogyan lehet csökkenteni a lakás páratartalmát?

Az emberek gyakran úgy próbálják megoldani a magas páratartalom problémáját, hogy a falakat belülről szigetelik. Ez azonban csak ront a mikroklíma helyzetén.

A belső falak szigetelése segít a helyiség hőmérsékletének megváltoztatásában, de nem távolítja el a felesleges nedvességet a levegőből.

A meleg és párás környezet viszont még kedvezőbbé válik a gomba számára.

Ebben az esetben célszerű páramentesítő készülékre beruházni.

A páramentesítő nemcsak a helyiség páratartalmát csökkenti, hanem a levegő optimális páratartalmát is szabályozza.

Hogyan működik?

A készülék kényelmes páratartalomra állítható, például 55%-ra.

A berendezés teljesen autonóm módon működik: ha a páratartalom emelkedik, a készülék bekapcsol, és a beállított paraméterekre szárítja a levegőt.

Amint a páratartalom eléri az 55%-ot, a párátlanító automatikusan kikapcsol.

Hogyan mérjük a páratartalom szintet?

A higrométer a legegyszerűbb, legpontosabb és legmegbízhatóbb módja a beltéri páratartalom mérésének.

A nedvességmérőknek többféle típusa létezik, de mindegyiknek ugyanaz a működési elve – a levegő aktuális nedvességtartalmának megjelenítése.

A modern higrométereket nemcsak pontos páratartalom-mérés jellemzi, hanem a modern  kialakításuk is.

Következtetés

A beltéri klíma olyan tényező, amely nemcsak a lakás vagy ház szerkezetét, hanem az emberek közérzetét és egészségét is befolyásolja.

A klíma szabályozásánál a helyiségek relatív páratartalmát és hőmérsékletét kell szem előtt tartani. A relatív páratartalom esetenkénti túllépése vagy alá süllyedése kezdetben nem jelent kockázati tényezőt sem az emberi egészségre, sem az épületre.

Ha azonban ez az állapot továbbra is fennáll, sürgős intézkedéseket kell tenni a helyiségek páratartalmának csökkentésére vagy növelésére