Biztosan mindenki hallott már jó pár ötletet, tanácsot, amelyekkel optikailag tágasabbá teheti a szűk tereket. Például, hogy fesd világos színűre a falakat, alkalmazz tükröket és még sorolhatnám. Azonban vannak nem ennyire nyilvánvaló, de annál hatásosabb megoldások is. A lényeg, hogy már a tervezés legelején, még a bútorok, kiegészítők beszerzése előtt gondolj rá és vedd számba a lehetőségeket. Nézzük, mit tehetsz!

Magasra a polcokat!

Először is, a polcokat több sorban, akár a mennyezetig is elhelyezheted, amely felfelé irányítja a tekintetet. Ha az ablak és az ajtó vonala fölé helyezel el polcot, a tér alatta tágas marad, és szinte észrevétlenül nyersz helyet a tároláshoz. Ha sok ablakos a helyiség, és kevés a szabad falfelület, szintén ez a nyerő megoldás.  Egy szellős polcot térelválasztónak is alkalmazhatsz, ami egyszerűen és levegősen tagolja funkciókra a helyiséget.

 

lakberendezés kis lakás

lakberendezés kis lakás

lakberendezés kis lakás

Nagyméretű szőnyegek

Nem is hinnéd, mennyire megváltoztatja egy szoba karakterét a szőnyeg. Lehet, hogy eddig épp az ellenkezőjét vélted igaznak, vagyis hogy kis lakásba kis szőnyeg való, azonban ezzel csak elaprózod a teret. Egy nagyméretű szőnyeg viszont szinte kitolja a falakat, ahogy az alábbi képen is láthatod. Ezt a hatást tovább erősítik az ablak két oldalán elhelyezett vízszintes polcok.

lakberendezés kis lakás

Óriásfestmények

A szabály gyakorlatilag ugyanaz, mint a szőnyegek esetében: ne aprózd el a teret. Például egy apró méretű étkezőt szépen kiemelhetsz és nagyvonalúbbá tehetsz egy hatalmas fotóval vagy festménnyel.

lakberendezés kis lakás

lakberendezés kis lakás

Dekoráld a mennyezetet!

Szintén remek lehetőség (és nagyon egyedi is), hogy a tekintetet felfelé irányítsd, ha a mennyezetet díszíted tapétázással vagy festéssel. Csak arra ügyelj, hogy kerüld az erőteljes színeket, mert azok összenyomják a teret. Ha ez kicsit idegen számodra, egy szép csillárral is hasonló hatást érhetsz el.

lakberendezés kis lakás

lakberendezés kis lakás

lakberendezés kis lakás

Rendezd egy falra a tároló bútorokat!

Legjobb a beépített szekrény, amely a padlótól a mennyezetig ér, így egyrészt sok tároló helyet nyersz, másrészt szinte belesimul a fal síkjába és nem látszik, mekkora is valójában, a helyiség pedig nem válik zsúfolttá.

lakberendezés kis lakás

Ha elég vastagok a falak, rejtett tárolókat is kialakíthatsz. Jó alkalmat kínálnak erre a szabálytalan alakú helyiségek, ahol kisebb-nagyobb beugrók törik meg az egyenes falszakaszokat.

lakberendezés kis lakás

Monokróm színekkel

Nyilvánvaló, hogy ha egy szín árnyalatait viszed végig az egész lakáson, tágasabbnak hat. Azonban sokan mégsem választják ezt, mert túlságosan unalmas lenne, ami általában véve igaz is. Mit lehet akkor tenni? Először is, tartózkodj a nagy felületek erőteljes színezésétől.  Kisebb felületen viszont bátran játssz a színekkel, mintákkal, textúrákkal! Igen, ne csak a színeket hívd segítségül, hanem variáld a simább, rusztikusabb, fényesebb vagy éppen matt felületeket is. És egy-egy színfolt erejéig nyugodtan lehetsz bevállalós.

lakberendezés kis lakás

Ha inkább a kontrasztokat kedveled, törd meg a világos színeket némi sötéttel. Ez garantáltan megmozgatja a tereket.

lakberendezés kis lakás

lakberendezés kis lakás

Szívesen olvasnál még praktikus, színes ötletekről?

Ha szeretnéd tudni, hogyan lesz barátságos és praktikus az otthonod, ajánlom figyelmedbe az OTTHONUNK SZÍNEI című könyvet, amely gyakorlati és közérthető ismeretanyagot ad. Most ajándékba kapod, ha jelentkezel on-line lakberendező tanfolyamomra! A tanfolyam gyakorlatiasan foglalja össze azt a szaktudást, amelyet aztán saját otthonod tervezésénél használhatsz fel. Nem kell több helyről böngészni, keresgélni, itt egyben megtalálod. 

Tovább olvasom

A könyvet a képre kattintva tudod megvásárolni.

lakberendezés kis lakás

Képek forrása: itt, itt, itt, itt, itt, itt, itt, itt, itt, és itt

A cikket írta Péntek Rita lakberendező.