Milyen értéket képvisel egy ingatlanban a klíma? Érdemes –e klímát szerelni a lakásba, ha szeretnénk magasabb áron eladni? Ezek a kérdések gyakran felmerülnek az ingatlanokkal foglalkozó fórumokon, ezért utána jártunk.

Értéknövelő tényező-e a klíma?

Ha már kérdeztük ezt ingatlanostól, akkor tudjuk, hogy ők rávágják azt, hogy nem, nem az. Hiszen a klíma nem olyan drága dolog, hogy a lakást többért lehessen eladni miatta.

De ha mélyebbre ásunk a témában, akkor kiderül, hogy már a lakás hirdetésére is többen kattintanak, ha benne van, hogy klíma van.

Gyorsabban vevőre talál az a lakás, amelyikben van klíma, mint a hozzá nagyon hasonló klíma nélküli.

A mai időjárási körülmények között, amikor 35-40 fok is lehet a lakásban, gyakorlatilag aranyat ér, ha van klíma, és nem nekünk kell a beépítéssel és az engedélyekkel vacakolni. Ne felejtsük el, egy klímát nem csupán megvenni kell, hanem elfogadtatni a lakóközösséggel a külső egységet. Esetleg építési engedélyt is kell szerezni rá az önkormányzattól.

Tehát írjuk oda a hirdetésbe, említsük meg mindenhol, ha klimatizált lakást szeretnénk jó áron eladni.

Így lesz mégis értéknövelő lehet a klíma!

Azt mondják, mindig van kivétel a szabály alól, és ez most is így van. Van két-három olyan eset, amikor a klíma berendezés meglét jelentősen növelheti az ingatlan értékét!

Az egyik ilyen eset, ha nagy családi házról van szó, melybe központilag van beépítve a klímarendszer.

A másik, ha tetőtéri lakásról van szó, ez esetben muszáj, hogy legyen klíma, különben meg lehet sülni a lakásban.

A harmadik eset pedig az, amikor fűteni lehet a klímával, és a lakás így is van kialakítva. Mert ez esetben ez komoly anyagi hasznot jelent télen, nyáron pedig kibírható hőmérsékletet.

Klíma témában sok hasznos információt olvashat a klimavalasztas.hu weboldalon.

Összegezve

Vitatott kérdés az ingatlan értékesítésben, hogy a klímaberendezés meglét értéknövelő eszközben számít-e. Hiszen a klíma nem drága, nem lehet ennyivel „drágábban” adni az ingatlant. Ugyanakkor előfordul, hogy klíma nélkül szóba se jöhet az ingatlan, mint például egy tetőtéri lakásban. És van olyan eset, amikor igenis bele kell számítanunk a lakás árába, mert anyagi hasznot jelent majd a vevőnek az, hogy klímával fűtjük a lakást. Klímával fűtűnk, és ez nem emeli meg a villanyszámlánkat, viszont nem jön fűtésszámla.