lakáscsere házcsere ingatlan csere

Még 2009-ben történt az eset 

Hónapok óta bújtuk az ingatlan hirdetéseket. Szerettünk volna családi házba költözni egy zuglói panelből.

 

Akkoriban a panelek ára nem volt ilyen magas, mint manapság, így a pest környéki települések szóba se jöhettek. A lakásunk értéke olyan 9 millió körül volt. A szóba jöhető használt házak ára meg 15 milliónál indultak.

 

Házak keresése sikertelenül

Megnéztünk vagy 10 családi házat budapesttől egyre távolodva. Sajnos csak rossz állapotúakat találtunk elérhető áron. Minden megnézett házra sokat kellett volna költeni.

Volt aminek kis, görbe falú szobái voltak. Csoda, hogy nem dőlt még be. Lehet, hogy részeg volt a kőműves.

Volt olyan, amihez a tömegközlekedésről leszállva még hegyen-völgyön (meg sineken át) kellett még 20 percet gyalogolni.

Egy másiknál, ami legalább civilizált helyen volt, ott meg fél órát kellett kajtatni a tulajdonost, de amikor megjött, abban se volt köszönet. Innen már csak a leszakadt redőnyökre, meg a lépcsőre emlékszek, ami a konyhából vezetett a nappaliba.

Aztán volt egy félkész ház. A szobákban volt még a burkolat. A ház körüli telek nagyon kicsi volt (1 méteres sáv) és a szomszédok se voltak túl szimpatikusak (enyhén szólva). 

Egyre csökkent az esélye annak, hogy valaha házba költözzünk, mert túl nagy hitelbe nem akartunk belemenni és hónapok alatt se találtunk egyetlen értelmes eladó házat sem, ami egy kicsit is tetszett volna. És azok is amiket megnéztünk, inkább 20 millióhoz voltak közelebb.

Ekkor kezdtük el nézegetni a csere ingatlanokat

Mindenképp pest megyében szerettünk volna találni, mert mindketten Pesten dolgozunk.

Pár hónap keresgélés után találtunk is egy lehetséges csere ingatlant, már nem emlékszek, hogy melyik portálon.

Felhívtam a tulajdonost, aki a telefonban nagyon szimpatikus volt, így el is mentünk megnézni a házat.

Első látásra nem tűnt túl rossznak. Nem volt tökéletesen olyan amire gondoltunk, de azért  leültünk megbeszélni az árat. A ház hírdetett árát 16 millióról sikerült lealkudni 15-re.

Mivel nem volt veszteni valónk, beajánlottuk cserére a lakásunk 10 milliós beszámítással, ami akkoriban legalább egy millióval több volt, mint a panelek átlagárai. A mi lakásunk szép állapotú volt. A bejárati ajtót és az ablakokat kicseréltettük a burkolatokat meg a lakás előző tulajdonosa újíttatta fel. Mutattunk képeket a lakásról és a ház tulajdonosa el is fogadta az ajánlatunkat.

Ennek ellenére úgy jöttünk el, hogy inkább mégse szeretnénk azt a házat. Volt előnye is a háznak meg hátrányai is. A legnagyobb hátránya az volt, hogy kicsit távolabb volt Pesttől, mint amit szerettünk volna. Az is látszott, hogy nem mai gyerek a ház és kell költeni a felújításra, de nem volt semmi olyan baja, ami vállalhatatlan lett volna.

A döntés

Napokig emésztettük magunkat a dolgon. Egyik pillanatban úgy voltunk vele, hogy igen, kellene a ház, a másikban meg ellenkezőleg. Pár nap hánykolódás után végül mégis felhívtam az eladót, hogy részünkről mehet az ügylet (egyik reggel úgy ébredtünk mindketten, hogy hajrá, csináljuk). Szerencsénkre még Ő is benne volt a cserében.

Konklúzió

A cserével végül mindketten jól jártunk. A cserébe adott panel ára sokat emelkedett azóta. Mi nem kellett belemenjünk egy nehezen vállalható hitelbe. Pár év alatt felújítottuk a házat, így lett egy jó házunk.

Illetéket is csak az ingatlanok árkülönbsége alapján kellett fizetni és az ingatlanirodák díját is megspóroltuk mindannyian.

Ez az eset is bizonyítja, hogy lehet találni csere partnert lakáscserére, csak keresni kell. Meg persze képesnek kell lenni arra, hogy ha kell, akkor kompromisszumot kössünk.

Manapság is több olyan ingatlanos portál van, ahol több száz vagy ezer cserélhető ingatlan között lehet keresgélni, ami szintén azt bizonyítja, hogy van igény erre a lehetőségre.