Az orosz-ukrán háború miatt egyre többeknek jut eszébe, hogy talán ideje lenne elvonulni egy atombunkerbe. A világ számos pontján lehet találni régebben épült bunkert, de igazi luxus bunkerből elég kevés van. Ebből a néhányból az egyik Larry Hall luxus bunkere, ami egy rakétasilóból lett átalakítva.

Hall Amerika szívében, Kansas-ben találta meg az ötletének megvalósításához megfelelő egykori rakétasilót, amit az ötvenes évek végén, a hatvanas évek elején építettek. Az objektum hatvan méter mélyen nyúlik a földbe és a 3 méter magas betonfalak szavatolják a biztonságosságát.

 

A Survival Condo nevű létesítmény 15 szintjén a luxuslakosztályok mellett mozi, uszoda, golfpálya, könyvtár, konditerem és sziklamászó fal is várja a lakókat. Hall a kialakításnál arra is ügyelt, hogy a lakók lelkileg is jól érezzék magukat a bunkerben, amit különleges világítással és változó belmagassággal próbált elérni. Például a közös helyiségekben nagy a belmagasság, míg az orvosi szárnynak, alacsony belmagassággal próbált kuckós jelleget adni.

Összesen 57 ember fog lakni a 12 lakásban, amiknek az ára nem kevés. A legolcsóbb lakások (kisebb és alacsonyabb) ára 1.5 millió dolláról indul, a nagyobb (nagyobb területű és belmagasságú) lakásokért 3 millió dollárt kértek, míg a 334 négyzetméteres penthouse lakosztályokért már 4.5 millió dollárt is elkérnek.

A lakóknak a közös költség sem lesz éppen olcsó, ugyanis 5000 dollárt kell fizetni lakásonként, ami érthető, ha figyelembe vesszük a rengeteg luxus szolgáltatást és a biztonságot. A bunkerban még olyanokra is ügyelnek, hogy az ablakok, amik valójában monitorok a tényleges napszaknak megfelelően mutassák a sötétet és a világosat. Amíg ezt nem csinálták meg, addig a bent lakóknak erős bezártsági érzésük volt.

A föld alatti jólét kulcsa szerinte a normális élet illúziójának megteremtése lehet. „Tehát lesz, aki kenyeret süt és kávét főz, az emberek meghirdethetik a jógaórájukat a kávézó tábláján és lesz, aki növényeket termeszt”. A halürülékből származó nitrátok megtermékenyítik a talajt a növények számára.

A növénytermesztő részlegből származó friss termékek a vegyesboltba kerülnek. A megmaradt növényi anyagokat, halfejeket és csontokat ledarálják, hogy a lakók kutyáinak és macskáinak eledelévé váljanak.

Az ehhez hasonló pazar bunkereket nem kifejezetten egyetlen küszöbön álló katasztrófa miatt építik, hanem a különféle fenyegetések miatti általánosabb nyugtalanságból. A vásárlók általában rettegnek az atomháborútól, az összeomló ökoszisztémától, az elszabadult technológiáktól, a világjárványoktól, a természeti katasztrófáktól, a gazdasági összeomlástól és az erőszaktól.

 

Hétről-hétre rengeteg izgalmas és érdekes hír és cikk jelenik meg az ingatlanokkal és az ingatlanpiaccal kapcsolatban. Itt van pár érdekes szakmai cikk, ami az utóbbi hónapokban jelent meg:

https://www.kisalfold.hu/pr/2021/08/hatalmas-aresessel-elado-a-nyugat-dunantul-egyik-legjobb-halaszcsardaja

https://www.beol.hu/pr/2021/11/szegeden-atlag-alatti-volt-az-aremelkedes-az-ingatlanpiacon

https://www.szoljon.hu/pr/2021/11/szolnokon-atlag-alatti-volt-az-aremelkedes-az-ingatlanpiacon

https://www.vaol.hu/pr/2021/11/vas-megyeben-es-szombathelyen-atlag-alatti-volt-az-aremelkedes-az-ingatlanpiacon

https://www.teol.hu/pr/2021/10/tolna-megyeben-atlag-feletti-szekszardon-atlagos-volt-az-aremelkedes-az-ingatlanpiacon

https://www.zaol.hu/pr/2021/10/zala-megyeben-es-zalaegerszegen-atlag-feletti-volt-az-aremelkedes-az-ingatlanpiacon

https://www.szon.hu/pr/2021/09/nyiregyhazan-atlag-alatti-volt-az-aremelkedes-az-ingatlanpiacon

https://www.feol.hu/pr/2021/09/fejer-megyeben-es-szekesfehervaron-atlag-alatti-volt-az-aremelkedes-az-ingatlanpiacon

https://www.bama.hu/pr/2021/09/baranyaban-atlag-feletti-pecsett-atlag-alatti-volt-az-aremelkedes-az-ingatlanpiacon

https://www.kemma.hu/pr/2021/09/tatabanyan-az-orszagos-atlag-kozel-haromszorosaval-dragultak-az-ingatlanok

https://www.baon.hu/helyi-gazdasag/2021/09/alig-dragultak-az-ingatlanok-kecskemeten

https://www.haon.hu/pr/2021/09/az-orszagos-atlagnal-jobban-dragultak-az-ingatlanok-debrecenben

https://www.delmagyar.hu/helyi-gazdasag/2021/07/a-pandemia-ellenere-duborog-a-szegedi-ingatlanpiac

https://www.veol.hu/pr/2021/03/a-kiralynek-varosaban-barki-talalhat-kedvere-valo-ingatlant

https://www.haon.hu/haon-pr-cikk/2019/07/hogy-alakultak-debrecen-ingatlan-arai-a-bmw-bejelentes-ota

https://www.duol.hu/pr/2021/11/fejer-megyeben-es-szekesfehervaron-atlag-alatti-volt-az-aremelkedes-az-ingatlanpiacon

https://piacesprofit.hu/cegkartya/magyarorszag-legdragabb-haza-budapesten-talalhato/

Ha szeretsz ilyen témájú cikkeket olvasgatni, vagy érdekelnek a sztárok otthonai, akkor érdemes a megveszLAK ingatlan híreit is böngészgetni, ahol a szakmai cikkeken kívül sok érdekes és izgalmas téma található.