Kevesen tudják, de Magyarországon az éves napsütéses órák száma 2100 - 2300 közé tehető, ami lényegesen kedvezőbb, mint a napelem telepítésben élen járó Németországban. A napenergia tehát hazánk földrajzi elhelyezkedésének és éghajlatának köszönhetően igen jól hasznosítható.

Ha már foglalkoztál a naperőmű telepítés gondolatával és tanulmányoztad a lehetőségeket, valószínű találkoztál azzal a rendkívül meggyőző adattal, hogy ha a Föld egészét érő napsugárzást teljes egészében hasznosítani tudnánk, mindössze egyetlen óra alatt fedezhetnénk bolygónk összlakosságának éves áramigényét. Sajnos erre nincs lehetőség.

 

Ettől a bolygónk egy órára teljesen elsötétedne. Ráadásul ekkora erőművet nem is tudnánk építeni, de elméletileg jól bemutatja a példa, hogy óriási lehetőség rejlik a napenergia hasznosításában.

A napenergiával, mint megújuló energiaforrás kiaknázásával ki lehet váltani a villanyszámlát és akár teljes mértékben is lehet függetlenedni az áramszolgáltatótól.

A háztartásokra – és vállalkozásokra - jelenleg Magyarországon a szaldó elszámolás vonatkozik 50 kW-os teljesítményig. Ez azt jelenti, hogy ad-vesz mérőórát szerel fel a szolgáltató és a megtermelt, illetve elfogyasztott villamosenergia különbségét kell megfizetni. Megfelelő méretezés esetén közel nulla forint a villanyszámla, kissé túlméretezett kiserőmű esetén még fizet is az áramszolgáltató a betáplált többlet energiáért.

A sziget üzemmód

Ha egyáltalán nem szeretnél, vagy valamely oknál fogva nem éri meg áramszolgáltatóval szerződni – például egy tanya túl messze van a távvezetéktől és költséges lenne a hálózatra csatlakozni -, akár teljes egészében önálló rendszert is ki lehet már alakítani, ezt hívják „sziget üzemmód”-nak.

Ekkor az a kiépített napelemes rendszert energiatárolóval kell felszerelni, amely tárolja a naperőmű által megtermelt, de fel nem használt villamosenergiát. Egy jól átgondolt rendszerrel, például elektromos fűtésre, vízmelegítésre átállva szinte teljes egészében lecsökkentheted a rezsiköltségeket.

Értéknövelő beruházás

Egyre többször látjuk, hogy az új építésű ingatlanokat eleve napelemes rendszerrel szerelik fel, illetve, hogy egy-egy nagyobb volumenű felújítást követően szolár paneleket szerelnek fel a korszerűsített családi házakra.

Ennek oka, hogy a napelemes rendszerek telepítése nem csupán egy fontos lépés a környezettudatosság, a fenntartható fejlődés irányába, de rendkívül jó befektetés is, amely ráadásul az ingatlan értékét is jelentősen megemeli.

Hazánkban egyébként az új építésű házaknál már rendelet írja elő a megújuló energia arányát: a közel nulla energiaigényű követelményeknek megfelelő (röviden KNE) épületekre vonatkozó módosítások közül kiemeljük a 25 % megújuló energia részarány teljesítésére vonatkozó változást.

A napelemes rendszerek megtérülése és támogatása

Bár egy háztartási méretű naperőmű kiépítése komoly beruházás egy család életében, a várható megtérülést ma már átlagosan 7-10 év közé tehetjük, miközben a rendszer minimum 25-30 évig üzemképes. Egyes tapasztalatok szerint a valós adatok még ennél is optimistábbak: a 90-es években, Németországban indult napelem telepítési program adatai szerint a napelemek akár 30-40 évig is üzemelhetnek számottevő karbantartási költség nélkül.

A technológia folyamatosan fejlődik, a gyártási költségek enyhén csökkennek. A megtérülési időt jelentősen javul, ha állami támogatás is igénybevehető a kiépítésre. De olyan, rendkívül kedvező, 0 %-os hitel konstrukció is rendelkezésre áll, melynek keretében részletfizetés mellett kivitelezhető a napelemes rendszer. Ennek előnye, hogy a beruházás értékének 10%-a mellett is megrendelhetjük a telepítést, a törlesztőrészlet összege pedig általában alacsonyabb, mint a korábbi, havi villanyszámla összege.

Alacsony fenntartási költségek

A rendszer fontos láncszeme az inverter, amely a napelemek által előállított egyenáramot alakítja át a háztartásokban használatos 230 V-os váltóárammá. Ez a viszonylag költséges berendezés megközelítőleg 12-14 évente cserére szorul. A várható élettartam az inverter típusának, elhelyezésének is függvénye.

Fontos, hogy védett, jól szellőző helyre rögzítsük a berendezést és hogy villamos energia termelési igényeinknek megfelelő, jó minőségű átalakítót vásároljunk. Az egyenletes és optimális teljesítmény érdekében évi egy alkalommal célszerű elvégezni a panelek tisztítását, közben érdemes meggyőződni az egyes panelek összeköttetését biztosító kábelek sértetlenségéről is. A fentiektől eltekintve azonban nem jellemzőek a nagyobb karbantartási munkálatok, javítások a már kiépített rendszeren.

Kimagaslóak az adottságaink

Háztartási és kisvállalkozói keretek között a tetőre történő telepítés a legoptimálisabb megoldás. Jó hír, hogy hazánk adottságai ebből a szempontból is igen kedvezőek. A telepítés 30-40 fokos dőlésszögű, cseréppel, vagy lemezzel borított ferde tetőre a legideálisabb. Az Európai Unió 27 tagállamában található épületek közel fele alkalmas e tekintetben a napenergia felhasználására, és ezek a számok az uralkodó építészeti megoldásoknak köszönhetően Magyarországon is hasonlóképpen alakulnak. A napelem teljesítményét kWp-ben mérjük, melyet alapvetően a napsütéses órák száma befolyásol. Így hazánkban egy 1 kWp-es napelem rendszer átlagosan mintegy 1200 kWh villamos energia megtermelésére képes.

Jó nekünk és a környezetnek

A napelemek káros anyag kibocsátása nélkül, zajmentesen és biztonságos, zárt rendszerben működnek. Esetleges meghibásodásuk nem fenyeget természeti katasztrófával, működtetésükhöz nincs szükség költséges infrastruktúrára vagy emberi közreműködésre. Ellenállnak a szélsőséges időjárásnak, háztetőre telepítve nem vesznek el a hasznos területből. További előnyük, hogy a nyári időszakban gátolják a tető túlzott felmelegedését - mivel elnyelik a nap sugarait - ezáltal tulajdonképpen beárnyékolják a cserepeket.

Az értelmetlen spórolás drága és veszélyes is lehet

Kétség nem fér hozzá, hogy a viszonylag magas bekerülési költség sokak számára riasztó lehet. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy a rendszer biztonságos kiépítése és optimális működése érdekében mindenképp érdemes hozzáértő, minőségi alapanyagokkal dolgozó kivitelezőt választani, mert a telepítés során elkövetett hibák a rendszer működésképtelenségével, hosszú távon többletköltségekkel vagy akár életveszélyes helyzetek előidézésével járhatnak. Az általunk fejlesztett napelem kalkulátor segítségével azonnal láthatod, hogy mekkora összeggel számolhatsz, ha professzionális, egyedi igényeidre szabott, biztonságos, tartós és hatékony napelemes rendszert szeretnél.