Egy család számára a napelemes rendszer telepítése komoly anyagi áldozatot követelhet, ha önerőből szeretnék megépítetni azt. Éppen emiatt természetesen, hogy mindenki a lehető legjobb döntést szeretné meghozni és a legmegbízhatóbb, legjobb teljesítményű rendszert szeretnék pénzükért kapni. Az alábbiakban ezt segítendő összegyűjtöttük mi alapján válasszunk napelemet családi házunkhoz, hogy ne érhessen csalódás senkit se.

 

Napelem vásárlási szempontok

Egy laikus ember napelem vásárlás során is csak azokra a jellemzőkre támaszkodva választhat, mint minden más esetben is, vagyis biztos, hogy az alábbi szempontokat figyelembe veszi, amikor próbál szelektálni az egyes napelemek között:

  • napelem típusa
  • napelem ára
  • napelem hatékonysága
  • garancia, élettartam

Melyik napelem típus a legjobb?

Napelemes rendszerek esetében ez a kérdés állandóan felmerül, de konkrét választ aligha kaphatunk. Ennek több oka is van. Többek között a folyamatos fejlődésnek hála, egyre hatékonyabb napelemek látnak napvilágot, másrészt minden egyes ingatlan esetében más- és más lehet az ideális választás.

Mindazonáltal mielőtt belevágnánk a napelemes rendszer építésbe, érdemes legalább felületesen képbe kerülnünk például azzal, hogy mi a monokristályos napelem, milyen előnyei vannak a polikristályos napelemnek, vagy épp mi a különbség a szigetüzemű és a hálózatra visszatápláló napelemes rendszerek között.

Összességében elmondható, hogy lakossági felhasználásra a mono- és a polikristályos napelemek a legalkalmasabbak. Ennek oka, hogy elég hatékony konstrukciókról beszélhetünk, melyek ára sem horrorisztikus az átlagember szemében és élettartamban is több évtizedről beszélhetünk.

Melyik gyártó napeleme a legmegbízhatóbb?

Sokan a napelemek esetében is próbálnak az ismert márkák vizén maradni, azonban az LG, Sharp. Panasonicon túl is van élet. Sőt mi több számos kedvezőbb árfekvésű ajánlatot találhatunk, amik között amerikai, európai uniós, vagy kínai gyártókat is találhatunk.

Itt érdemes megjegyezni azt a rossz sztereotípiát, ami a napelemek területén is megjelenhet, mi szerint a kínai csak gagyi és rossz lehet. Kevésbé ismert tény ugyanis, hogy a napelem panelek egyes részegységeit többnyire Kínában gyártják le, majd elszállítva Amerikában, vagy az Unióban összeszerelik.

Természetesen a gyanúsan olcsó árfekvésű napelemek vásárlása kerülendő és érdemes a gyártó céget is leinformálni, hiszen a több éves, vagy évtizedes múlttal bíró cégek esetében a csalódás lehetősége relatíve minimális.

Milyen garanciával vásároljunk napelemet?

A napelemek kapcsán az egyik legfontosabb tényező a termék- és teljesítménygarancia időtartama. Fontos észben tartani, hogy a napelem termékgaranciája az elektromos, illetve mechanikai meghibásodásokra vonatkozik, melyek esetlegesen a gyártási folyamatból származhatnak.  Jelenleg nagy általánosságban elmondható, hogy a gyártók 10-12 év termékgaranciát vállalnak a napelemekre, de a drágább, prémium napelemek és hozzáértő kivitelező cégek esetében ez akár 25 év is lehet.

A napelem teljesítménygaranciája szerint a gyártó azt vállalja, hogy a napelem a garancia ideje alatt a legrosszabb esetben is a névleges teljesítménynek minimum 80%-át fogja teljesíteni, azaz maximum 20%-os teljesítményromlás lehetséges a két és fél évtized alatt.

Mivel a beruházás során a napelem a legfontosabb tétel, ezért ezeken a garanciális feltételeken nem érdemes spórolni. Amennyiben egy gyártó kevesebbért árul, rövidebb garanciával rendelkező terméket, akkor ott problémát sejthetünk a háttérben és érdemesebb lehet elkerülni azt a napelemet.

Összegezve:

A legjobb, amit tehetünk ha napelemet szeretnénk vásárolni, az az hogy szakértő segítségét kérjük a témában, aki amellett, hogy segít felmérni mekkora méretű napelemes rendszerre is van szükségünk, még az ideális napelem kiválasztásban is segítségünkre lehet. Ha szeretnél venni magadnak egy új házat, amiről már esetleg csak a napelem hiányzik, akkor keresgélj a megveszLAK.hu országos ingatlan hirdetési portálon, ahol 65000 eladó és kiadó ingatlan hirdetés között böngészhetsz egyszerűen és gyorsan.