Zöldhulladéknak nevezzük, ami a növényi származású hulladék. Levágott fűkaszálék, kiszedett gyomnövény, lehullott vagy levágott faág, gallyak, de ilyen a vágott virágról leszedegetett levelek, elszáradt virágok is.

 

A zöldhulladéknak lehet még haszna, szolgálhat komposztként,a következő növényi nemzedék számára, ezért nem mindegy, hogy hova dobjuk ki, eltávolítás céljából.

Zöldhulladék keletkezhet akkor is, ha lakásban élünk. És akkor is lehetünk zöldek, vagyis környezetvédők, ha pici lakásban élünk egy nagyvárosban. Rajtunk múlik, hogy mennyi a szemét mennyisége, rajtunk múlik, mihez kezdünk a zöldhulladékkal.

Hogyan szabadulhatunk meg a zöldhulladéktól?

A zöldhulladékot tehetjük zöldhulladék gyűjtő zsákba. (falevelek, fűkaszálék, gyomnövények, egyéb növénymaradványok)

Elégethetjük, ha lakóhelyünkön nem tilos (városban tilos, és egyre inkább az vidéken is).

Rendelhetünk zöldhulladék elszállítás szolgáltatást hirdető vállalkozástól szállítást

Elszállíthatjuk zöldhulladék lerakóba.

Rendelhetünk zöldhulladék konténert, hogy abba szállítsák el.

Felapríthatjuk (faágakat, gallyakat).

Komposztálhatjuk (minden zöldhulladékot).

A lehető legrosszabb megoldás, a „kiteszem az út szélére, és ha nem látom, már nem is kell tudomást vennem róla”. Az illegálisan lerakott szemét harmada zöldhulladék.

A legjobb megoldás pedig az újrahasznosítás, a komposztálás, amire egy pici lakásban, pici erkélyen, de a társasházak közötti pici területen is van lehetőség. Mivel a komposztálás munkaigényes, érthető, ha nem mindenki választja ezt a megoldást.

A kettő közötti megoldásként félúton helyezkedik el a zöldhulladék gyűjtő zsák és a gyűjtő konténer.

A zöldhulladék gyűjtőzsákról már írtunk bővebben.

Most nézzük részletesebben a zöldhulladék konténer működését.

Zöldhulladék konténer

Ha kismennyiségű zöldhulladékot termelünk, elegendő lehet a zöldhulladék gyűjtőzsák.

De ha például tavaszi fa-, és cserje metszés, gyomlálás, kertrendezés zajlik, és nagyobb mennyiségű zöldhulladék keletkezik, akkor szükség lehet konténer rendelésére.

Zöldhulladék konténert ezzel foglalkozó cégtől tudunk rendelni, érdemes alaposan tájékozódnak, az árak mutathatnak eltéréseket.

A konténert olyan időpontra rendeljük, amikor ott vagyunk, azonnal meg tudjuk pakolni a konténert, és már aznap vihetik is el, különben az éj leple alatt furcsa dolgokkal fog megtelni a konténerünk, mint wc csésze, építési törmelék. Ezeket nem tudja elvinni a zöldhulladék konténeres cég, így nekünk lesz belőle problémánk. Úgyhogy konténert csak átgondoltan, jól szervezetten érdemes rendelnünk.

Tehát összegezve, a zöldhulladéktól (faágak, falevelek, fanyesedék, vagy a fűkaszálás után ottmaradt fűkaszálék, a kiszedett gyomnövények, virágok) az alábbi módon tudunk megszabadulni: zöldhulladék gyűjtőzsák, hulladékudvarba szállítás, zöldhulladék konténer rendelése, faága aprítás (részleges megoldás, de a zöldhulladék zsákkal együtt már működhet), komposztálás.