A CSOK összege 2018-ban:

csok használt lakásra

A használt CSOK ügyintézése sokat egyszerűsödött, de azért az ingatlannak és az igénylőnek meg kell felelnie több feltételnek, aminek nem minden részlete annyira köztudott.

Például vályogházra csak akkor adják, ha a háznak van vízszigetelése. A túl alacsony belmagasság is kizáró ok lehet. Erről bővebben itt olvashat.

A CSOK jogosultságot nem befolyásolja a KHR információ (régebben BAR lista). Amennyiben az igénylő a CSOK mellé nem akar felvenni hitelt, akkor a bankok a támogatott személyek KHR státuszát nem vizsgálják. Bővebb infó itt.

A használt lakás CSOK feltételeiről a hitelnet.hu oldalon is tájékozódhat, ahol szakértők is válaszolnak a kérdésekre.

Lehet kapni házat a CSOK-ból hitel igénylése nélkül is?

Három millió forint nagyon kevés pénz 2018-ban, ha ingatlan vásárlásról van szó. Ennyi pénzért csak vidéken lehet kapni házat és szinte mindegyik rászorul kisebb-nagyobb felújításra.

Megnéztük a megveszlak.hu eladó házait, hogy milyen házakat lehet kapni 3 millió forintig, amik minimum 50m2 alapterületűek. Jelen pillanatban 131 ilyen ház szerepel az oldalon, melyek egy része vályogból épült, de azért lehet találni közöttük pár olyat is, ami tégla építésű.

Ilyen például ez az eladó felújítandó ház Tolna településen. Ez a legolcsóbb tégla építésű ház a kínálatban a maga 1 600 000 Ft-os árával. Sajnos a telek méretéről nem írnak a hirdetésben.

csok használt lakásra

 

Egymillió kilencszázezerért kínálják ezt a Mezőnyárádi házat. Ez már 60m2 és a telek is elég nagy a maga 506m2-ével.

csok használt lakásra

Sáta településen eladó az alábbi családi ház, mely kívülről elég jól néz ki és a méretei is sokkal nagyobbak, mint az előző házaké. A lakóépület 94m2-es, ami már sokkal lakhatóbb egy 4-6 fős családnak és a telek is 1308m2.

csok használt lakásra

Püspökladányban található ez a 73m2-es családi ház. A ház egy 526m2-es telekre épült 1995-ben. Ennek a háznak a hirdetési ára már 2 100 000Ft.

csok használt lakásra

Az Egertől 24km-re található Bükkszentmártonon hirdetik ezt a családi házat 3 000 000 Ft-ért. A 110m2-es ház alatt szuterén található és van hozzá garázs is. Az 1057m2-es telek is elég jelentős.

Azt lehet mondani, hogy ez a ház beköltözhető állapotú. Egy kis alkuval meg önrésszel már igen csak jó választás a használt CSOK kihasználására.

csok használt lakásra

Megéri egyáltalán felújítani a házakat?

Használt ingatlan vásárlása és felújítása szinte minden esetben egy jól megtérülő befektetés még akkor is, ha nem továbbértékesítésben gondolkozik az ember. Támogatott hitelből a hőszigetelés is megtérül pár év alatt. Több ismerősünk is 35-40%-os fűtés számla csökkenésről számolt be, már 6-8 centis hőszigetelés felrakásakor. Arra viszont figyelni kell, hogy csak jó vízszigetelésű házra kerüljön hőszigetelés, nehogy penészedés legyen a vége. Nálunk így alakult a fűtés költség:

csok használt lakásra

2010 nyarán került fel a házra a 8 cm hőszigetelés (51cm kisméretű tégla falazatra).

2012-ben átálltunk fafűtésre.

2014-re már annyit drágult a fa és csökkent a gáz ára, hogy fával fűtve is ugyanannyiba került a fűtési szezon, így 2016-tól visszaálltunk a gázra, amíg 2016 végén el nem adtuk a házat.