Mióta a decemberben közepén a kormány vázolta az új otthoteremtési programját (Családok Otthonteremtési Kedvezménye), majd a két ünnep jogszabályba foglalta azt, szépen pörög a történet. Ennek apropóján kezdi meg működését a Lakásguru blog, amely a jövőben az ingatlanpiacról igyekszik írni mindenfélét. 

Csok Hitel

A program - azaz a CSOK - legjelentősebb eleme, az általánosnál szigorúbb feltételek (pl. kétéves munkaviszony, bűntetlen előélet, nem lehet KHR-listás) mellett igényelhető 10+10 milliós támogatás. Ennek egyik elemét 10 millió forintos ajándék lakáspénzt jelenti (vissza nem térítendő támogatás). Emellé pedig igényelhető további 10 millió forint hitel, amelynek futamideje 25 év is lehet, éves kamata pedig maximum 3 százalék. Valójában a kamat magasabb, de az igénylőknek legfeljebb ennyit kell fizetni, az ezt meghaladó részt adja az állam kamattámogatásként. A 10+10 milliós csomagból 60 négyzetméteresnél nagyobb új lakást vagy 90 négyzetméteresnél nagyobb családi házat kell venni és kell hozzá az egyéb feltételek mellett három gyerek vagy tíz év alatt vállalni kell három gyereket.

A 3 százalékos kamat nagyon alacsonynak számít. Lényegében fele a piaci átlagnak. A jegybanki adatok szerint novemberben a lakáshitelek átlagkamata ugyanis 5,76 százalék volt. 

A 10 milliós hitel a jelenlegi piaci kamattal (évi 5,76 százalék) számolva 25 éves futamidő esetén havonta durván 63 ezer forintba kerül. Összesen a 25 év alatt közel 19 milliót kell visszafizetni. A 10 milliós CSOK-hitel szintén 25 éves futamidővel és évi 3 százalékos fix számolva havi 47,4 ezer forintot visz el. Összesen pedig 14,2 milliót kell visszafizetni. 

Tehát egy sima hitel (a tavaly novemberi piaci átlagkamattal számolva) havonta 15,6 ezer forinttal drágább, a teljes időszak alatt pedig 4,8 millió forinttal nagyobb összeget emészt fel, mint a CSOK-hitel. (A kamatszámítás csak a hivatkozott adatok alapján kalkulált nagyságrendeket mutatja, a piaci átlagkamatok hónapra változhatnak, így a későbbiekben változhat a piaci és a CSOK-hitel közötti difi.) A 10 milliós CSOK-hitelre tehát havonta 47,5 ezer forint kell 25 éven keresztül, ez viszont nem változik. Ha az igénylő megfelel a kritériumoknak akkor még arra kell figyelni, hogy a törlesztési plafonba is beleférjen. Az erre vonatkozó szabály kimondja, hogy a havi nettó jövedelem 50 százalékánál nem lehet több a hitel vagy hitelek havi törlesztőrészlete. (Egy családban vagy egy igénylőnek ugyanis lehet még törlesztendő folyószámla-hitele, hitelkártya-hitele, autóhitele stb.)

A Lakásgurut a Facebook-oldalán is lehet szeretni.