Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

10 SZÉP AMERIKAI KONYHA

Sokunknak tetszik az amerikai konyha. Keresgéltem a megveszLAK.hu eladó lakás kínálatában szép amerikai konyhákra.

Amerikai konyhás keresésre a részletes keresőt vagy a mobil telefonos keresőt kell használni. Ezeknél lehet keresni a hirdetés szövegében is.

1. Síkba épített konyha szekrény

Egy II. kerületi lakás hirdetésben találtam a következő érdekes konyha szekrény megoldást.

konyha szép konyha amerikai konyha

konyha szép konyha amerikai konyha

0 Tovább

Medence válogatás

Ahogy az index is megírta, ma reggel vaskos hidegekkel kezdődött meg a tél, nézegessünk hát medencéket.

Keresgéltünk a megveszLAK.hu oldal eladó ház kinálatában medencés hirdetések után. Közel 1000 medencés hirdetés között lehet keresgélni.

Medencés házra keresésre a részletes keresőt vagy a mobil telefonos keresőt kell használni. Ezeknél lehet keresni a hirdetés szövegében.

1. Budapest II. kerületi 3 szintes rönkház benti medencéje.

A medence 5*10 méteres. Mellette szauna fokozza az élményt. Ehhez elég mélyen a zsebbe kell nyúlni, a 249 milliós eladási ár miatt.

medence szép medencék

0 Tovább

KAPHATÓ HÁZ CSAK A HASZNÁLT LAKÁS CSOK-BÓL?

A CSOK összege 2018-ban:

csok használt lakásra

A használt CSOK ügyintézése sokat egyszerűsödött, de azért az ingatlannak és az igénylőnek meg kell felelnie több feltételnek, aminek nem minden részlete annyira köztudott.

Például vályogházra csak akkor adják, ha a háznak van vízszigetelése. A túl alacsony belmagasság is kizáró ok lehet. Erről bővebben itt olvashat.

A CSOK jogosultságot nem befolyásolja a KHR információ (régebben BAR lista). Amennyiben az igénylő a CSOK mellé nem akar felvenni hitelt, akkor a bankok a támogatott személyek KHR státuszát nem vizsgálják. Bővebb infó itt.

A használt lakás CSOK feltételeiről a hitelnet.hu oldalon is tájékozódhat, ahol szakértők is válaszolnak a kérdésekre.

Lehet kapni házat a CSOK-ból hitel igénylése nélkül is?

Három millió forint nagyon kevés pénz 2018-ban, ha ingatlan vásárlásról van szó. Ennyi pénzért csak vidéken lehet kapni házat és szinte mindegyik rászorul kisebb-nagyobb felújításra.

Megnéztük a megveszlak.hu eladó házait, hogy milyen házakat lehet kapni 3 millió forintig, amik minimum 50m2 alapterületűek. Jelen pillanatban 131 ilyen ház szerepel az oldalon, melyek egy része vályogból épült, de azért lehet találni közöttük pár olyat is, ami tégla építésű.

Ilyen például ez az eladó felújítandó ház Tolna településen. Ez a legolcsóbb tégla építésű ház a kínálatban a maga 1 600 000 Ft-os árával. Sajnos a telek méretéről nem írnak a hirdetésben.

csok használt lakásra

0 Tovább

Kötelező olvasmány azoknak, akik kérik az állami lakáspénzt, azaz a csokot

Tessék parancsolni, alább a februártól érvényes új szabályok.

A nemzetgazdasági tárca összeállította az állami lakásprogramhoz szükséges tájékoztatókat. Az alábbiakban külön-külön elérhetőek az a választandó lépésre (vásárlás, bővítés, építkezés stb.) vonatkozó szabályok. Fontos, ha valami nem teljesen világos, akkor a bankokhoz kell fordulni, mert bár a támogatást az állam adja, a pénzt a bankok folyósítják, és ők (is) ellenőrzik, hogy az érintettek teljesítik-e a feltételeket. 

Akik lakábővítést szeretnének, azok itt találnak meg minden fontos részletet (pdf).

A Lakásgurut a Facebook-oldalán is lehet szeretni.

6 Tovább

Így adózól, ha eladod a lakásodat

Kedvcsináló az adózáshoz, pontosabban: ezekre a szabályokra mindeképp figyelni kell a lakáseladásnál.

Élénkülés várható a lakáspiacon, mind a használt, mind az új lakások piacán, részben a kormányzati otthontámogatási programnak köszönhetően. Sokan úgy mennek majd új lakásba, hogy eladják a régit, de ehhez érdemes tisztában lenni a leglényegesebb dolgokkal. 

  • Például azzal, hogy 2011-ben vagy korábban vásárolt lakóingatlan eladásánál nem kell adózni a vételárból. 
  • A később, tehát 2011 után megvett lakások eladásánál százalékosan van meghatározva az adóköteles jövedelem: a 2015-ben vagy 2016-ban megvett lakás eladásánál a teljes vételárból kell 15 százalék személyi jövedelemadót (szja-t) kell fizetni. A 2014-es lakásoknál a vételár 90, a 2013-as lakásoknál a vételár 60, a 2012-eseknél pedig 30 százalékát adóztatják meg. Az adót az idei lakáseladás után az egyéni vállalkozóknak jövő február 27-ig, a magánszenélyeknek pedig május 22-ig kell befizetni. 

lakáseladás adózás

  • Az ingatlaneladásból befolyó jövedelemszerzés időpontja az a nap, amikor az erről szóló érvényes szerződést a földhivatalhoz (hivatlos nevén ingatlanügyi hatósághoz) beadták. Egyébként vásárlásnál is ez a helyzet: az ingatlanszerzés időpontja az a nap, amikor a vásárlásról szóló szerzdést benyújtották a földhivatalhoz.
  • Logikus, de azért leírjuk: nem kell bevallani sem az ingatlaneladásból befolyó bevételt akkor, ha abból jövedelem nem keletkezik.
  • Ahogy az adózási papíroknál lenni szokott, sokáig vigyázni kell rájuk: idén eladott ingatlan eladásánál 2022. december 31-éig – minden szerződést, igazolást, okiratot meg kell őrizni és egy esetleges ellenőrzés során be kell mutatni.
  • Lehet kérni mentességet is: az adóhatóságtól a vagyoni és szociális körülményeire, valamint a jövedelem felhasználási körülményeire hivakozva lehet kérni az adó elengedését vagy mérséklését. Különösen méltányolhatónak tartja a NAV, ha az érintett lakáseladó az eladásból származó jövedelmét saját maga, közeli hozzátartozója, vagy a vele egy háztartásban élő élettársa, volt házastársa lakhatását biztosító célra fordítja. 

Az egyéb ingatlanok (föld, nyaraló stb.) eladására vonatkozó szabályokról, az eladásból származó jövedelmet csökkentő tételekről, valamint további szabályokról az adóhatóság terjedelmes - 15 oldalas - tájékoztatójában lehet részletesen olvasni.

3 Tovább

lakasguru

blogavatar

Lakás, kégli, kulipintyó, hajlék, pecó, kvártély - ők lesznek a főszereplők.